נפילות בלחץ דם אחר ארוחה

חוקרים מאוניברסיטת אדליד מקווים להבין טוב יותר מדוע חלק מחולי הפרקינסון חווים ירידה בולטת בלחץ הדם שלהם לאחר ארוחה.

המצב הרפואי הידוע בשם POSTPRANDIAL HYPOTENTION יכול לגרום בחולי פרקינסון בהתעלפות מיד לאחר שאכלו, מה שמגביר את סיכוייהם להיפצע. זו סיבה לדאגה במיוחד בחולים מבוגרים, להם סיכוי גדול יותר להתאשפז לאחר נפילה. מחקר חדש שערכו חוקרים ורופאים מאוניברסיטת אדליד ובית חולים המלכותי באדליד בדק בעיה זאת אצל הסובלים ממחלת הפרקינסון. בדברה בערב הפתיחה של יום הפרקינסון העולמי (יום ה' 11 באפריל) מובילת המחקר פרופסור קרן ג'ונס אמרה שעדיין לא ברור היטב מדוע רבים כל כך מחולי פרקינסון חווים נפילת לחץ דם כה משמעותית לאחר אכילה.

"ירידה בלחץ הדם לאחר ארוחה כמעט לא מובנת בעולם הרפואה,  וקיימת מודעות נמוכה של המצב הרפואי הזה אצל רופאי משפחה ובקהילה. המצב שונה מנפילה בלחץ הדם כשעוברים מישיבה לעמידה, ואין לו טיפול יעיל" אומרת פרופסור ג'ונס מבית ספר לרפואה באוניברסיטת  אדליד ביחידה האנדוקרינית והמטבולית של בית החולים המלכותי באדליד.

"המחקר שאנו עורכים יעזור לנו להבין טוב יותר את המנגנונים המעורבים ב Postprandial hypotension, כך שאנו מקווים שתוצאות המחקר יביאו להקלה לסובלים ממחלת פרקינסון ומחלות אחרות להם נלווה סיבוך זה. המחקר מנוהל על ידי סטודנט לתואר שלישי בבית הספר לרפואה, לורנס טראהאיר, שבמיוחד בודק את הקשר בין התרוקנות מערכת העיכול ושינויים בלחץ דם. "באיזה מהירות מתרוקנת הקיבה מהמזון שעובר למעיים והשינויים שמתרחשים בזרימת הדם במעיים, יכולות להיות נקודות המפתח להבנה טובה יותר מדוע מתרחשות נפילות אלה בלחץ דמם של חולים אלו לאחר ארוחה" אומר טראהאיר. " קצב בלתי תקין של התרוקנות הקיבה –מהיר או איטי מדי – יכול לנבוע ממגוון גדול של סיבות, כולל תרופות בהם משתמשים אצל חולי פרקינסון. כך שהבנה טובה יותר של קצב התרוקנות הקיבה בחולים אלו יהיה חשוב במחקר זה".

"עד כ 50% מחולי מחלת הפרקינסון כך חושבים החוקרים, חווים נפילת לחץ דם לאחר ארוחה. כך שהמחקר שלנו יכול לעזור לאנשים רבים".

לקריאה בשפת המקור…

המקור: MEDICALXPRESS.COM